T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAKIRKÖY - Ataköy Cumhuriyet Anadolu Lisesi

ATIKSIZ YAŞIYORUM

ATIKSIZ YAŞIYORUM

Sunum için tıklayınız... 

02-06-2021

ATIKSIZ YAŞIYORUM

        Atıksız Yaşıyorum 2020-2021 eğitim öğretim yılında başlamış halen devam etmekte olan bir eTwinning projesidir. Proje 13-19 yaş aralığındaki öğrencilerle uygulanmış olup projede kullanılan dil Türkçe ve İngilizcedir. Proje 8 türk ortak ile gerçekleştirilerek proje etkinlikleri eğitim müfredatına entegre edilmiştir. Dünya nüfusundaki yüksek ivmeli artış ile birlikte sanayi ve ekonominin de gelişmesi beraberinde tüketimi artırmış, bu durum sınırlı kaynaklarımıza olan ihtiyacı da artırmış ve doğal kaynaklarımızı daha verimli kullanma ihtiyacımız doğmuştur. Atıkların bilinçli bir şekilde yönetilmesi kaçınılmaz olduğundan, geri dönüşüm ve geri kazanım olmaksızın bertaraf edilen atıklar, hem çevresel boyutta hem de enerji kaynağı kayıpları anlamında dünyamızı tehdit etmektedir. Bu proje ile Öğrencilerin çevreye duyarlı bir şekilde yaşayıp, atıkların ekonomiye ve geri dönüşüme kazandırılması, öğrencilerin doğayı koruma bilinci kazanması amaçlanmaktadır. Geri dönüşüm yeniden değerlendirilebilme olanağı olan atıkların çeşitli işlemlerden geçerek üretim sürecine yeniden dahil olmasıdır. Diğer bir deyişle, kullanıldıktan sonra atığa dönüşen malzemelerin çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler uygulandıktan sonra hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır. Geri dönüşüme olan ihtiyaç, savaşlar nedeniyle ortaya çıkan kaynak sıkıntılarıyla baş göstermiştir . Geri dönüşümün amacı; kaynakların gereksiz kullanımını önlemek ve atık çöp miktarını azaltmaktır. Cam, kağıt, alüminyum, kompozit, çelik, ahşap, plastik, pil, elektronik atıklar, motor yağı gibi maddeler geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilir hale gelir bu da ülke ekonomisinde önemli bir rol oynar.

          Atıksız Yaşıyorum projesi İstanbul un farklı ilçelerinden (Silivri, Bakırköy, Çekmeköy Beykoz Avcılar ) öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Projenin amacı öğrencilerin çevreye duyarlı bir şekilde yaşayıp, atıkların ekonomiye ve geri dönüşüme kazandırılması, öğrencilerin doğayı koruma bilinci kazanmasıdır. Geri dönüşüm ekonomik ve toplımsal kalkınmanın anahtarıdır. Bu bağlamda çevreye duyarlı ve atıklarını sınıflandırabilen bireyler yetiştirmek ülke kalkınması için çok önemlidir .Bu proje ile bilinçli bireyler yetiştirmek hedeflenmektedir. Proje ekiplerinin 13-19 yaş arasında olması onların gelişim açısından en verimli oldukları çağ olduğundan bu projeyi gerçekleştirmek önem arz etmiştir .Projede öğrenciler karşılıklı fikir alışverişi yapmışlardır. Web 2.0 araçları vasıtasıyla ortak proje ekiplerinde farklı okullardaki öğrenciler iletişim ve kaynaşma sağladılar. Beraber yaptıkları ortak projesi çalışmaları ile yaparak ve yaşayarak öğrenme hedeflenmiştir.

           Talim terbiye kurulunun değerler, beceriler, yetkinlikler üzerine olan kazanımları, öğrencilerin bilgiye ulaşmak, verileri toplamak, analiz etmek ve sunmak; kavramları ve ilişkileri modellemek ve yorumlamak, bilimsel fikirleri, işlemleri, bilgileri aktarmak için bilişim teknolojilerinden yararlanmaları için teşvik edilmesi; animasyonlar ve simülasyonlar gibi dijital araçların sınıf ortamında aktif olarak kullanılması gibi kazanımları proje sayesinde uygulanmıştır.

Proje EkibimizAlanur Neşe ÖZENLİ 9/A   Ada Doğa BAŞAR 9/B   Aybars Kemal YÜKSEL 9/B  Yalım İlter KORKMAZ 9/B   Yiğit Can SATICI  9/B   Meriç ŞAMAN 9/B Hiranur TUNA 9/C Alp ŞAHİN 9 /F

                                                                                                                Sevilay AKINCI  

                                                                                                     BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ

 

21-05-2021
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.05.2021 - Güncelleme: 14.06.2021 10:25 - Görüntülenme: 769
  Beğen | 1  kişi beğendi