İSTANBUL / BAKIRKÖY - Ataköy Cumhuriyet Anadolu Lisesi

WE ARE DIGITAL CITIZENS

WE ARE DIGITAL CITIZENS,2020-2021 eğitim öğretim yılında Mart ayı itibariyle başlamış Haziran ayı ortası itibariyle sonlandırılacak olan Türk ortaklar arasında yapılan bir eTwinning projesidir. Proje 14-18 yaş aralığındaki öğrencilerle uygulanmakta olup, projede kullanılan dil İngilizce'dir. Proje 6 Türk ortak ile gerçekleştirilmekte ve proje etkinlikleri eğitim müfredatına entegre edilmektedir. Proje öğrencilerin yabancı dil kullanması için teşvik edildiği, yaratıcı, yenilikçi, işbirlikçi yaklaşımlara bakış açılarını geliştirilmesinin hedeflendiği şekilde planlanmıştır. WE ARE DIGITAL CITIZENS projesi, Türkiye'nin farklı şehirlerinden (İstanbul, Kayseri, Eskişehir, ve Bursa) İngilizce öğretmenlerinin katılımlarıyla gerçekleştirilmektedir. Projede öğrenciler karşılıklı akran öğrenmesi sağlamışlar ve karşılıklı fikir alışverişi yapmışlardır. Web 2.0 araçları vasıtasıyla ortak proje ekiplerinde farklı şehirlerdeki okul ve farklı ülke öğrencileri ile iletişim ve kaynaşma sağlamaktadırlar. Projeye okulumuzdan 8 öğrencimiz katılım sağlamıştır:

11D-600- Umay ULUER, 11D-Selin SULUHAN 617, 11E 621 Çağatay KÜÇÜKTOPAL, 11E 744 Pelin MEMİŞ, 11E 728 Sude ÖZCAN, 11F 602 Hayal ÖCEL, 11B Dilara ÖZTÜRK, 11B Helin ESİN.

Dijital vatandaşlık kavramını hem araştırarak hem de beraber yaptıkları ortak proje çalışmaları ile yaparak yaşayarak öğrenmektedirler.  Karışık il takımları ile 6 takım oluşturulmuş ve webinar çalışması yapılmıştır. Bu takımlar dijital vatandaşlık, dijital vatandaşlık eğitimi, dijital ayak izi, medya okuryazarlığı ve önemi, siber zorbalık ve buna karşı yapılabilecekler,  medya dezenformasyonu ve buna karşı yapılabilecekler, daha güvenli internet için fikir alışverişinde bulunma, internette iletişim becerilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz ve sosyal medyayı nasıl daha etkili kullanabiliriz hakkında konu başlıkları üzerine araştırma yapmış ve her takım sunumlarını yapmışlardır. Medya okuryazarlığı ile ilgili her öğrenci bir satır yazıp ortak ürün olarak akrostiş şiir yazmışlardır.

Öğrencilerin daha güvenli internet, medya okuryazarlığı, medya dezenformasyonu ve dijital yeterlilik hakkında farkındalıkları artmıştır. Aynı zamanda, öğrencilerin iletişim, birlikte çalışma,  teknoloji ve Web2 araçlarını kullanma becerileri gelişmektedir. Projenin yaygınlaştırılması ortak okulların web sitelerinde, proje blogunda, EBA'da, projenin sosyal medya hesaplarında (Facebook, Instagram, ve Twitter gibi), webinarlar, ve seminerler yoluyla gerçekleştirilmektedir. Mayıs ayında "Sosyal Medyayı etkili kullanma hakkında bir hikaye yazma",  "Güvenli Sosyal Medya kullanımı" ile ilgili bir e-kitap hazırlama etkinlikleri yapılmıştır. Projemizde bu ay son öğrenci ve öğretmen anketlerinden sonra projenin değerlendirme aşamasına geçilecektir. Projedeki öğrencilerimizin emekleri için teşekkür ediyoruz.                                                                                  GÖKSEVİ KESİK

ATAKÖY CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

Sunum için tıklayınız...